Design oli upea sana, jota en koskaan ajatellut itselleni.

Design oli upea sana, jota en koskaan ajatellut itselleni.

Kuinka kiinnostuneita me suomalaisina olemme kokemaan uutta kotimaista designia musiikista, asusteista sekä vaatteista?

Väkeä on kerääntynyt Lordin aukiolle, olen yksi heistä. Tunnen mahan pohjassani perhosia, taitelijan ramppikuume. Tunnen kuinka kylmä nipistelee käsiäni, jotka ovat vieläkin pienillä haavoilla viimeisien työpäivien jälkeen. Juontaja saapuu lavalle ja toivottaa hytisevin liikkein kaikki tervetulleeksi. Arctic-sana saa kylmän hiipimään lämpimien toppavaatteiden alle, mutta huomaan, kuinka olemme ylpeitä siitä, että Rovaniemellä tapahtuu. Katseita suunnataan uteliaina lavan suuntaan. Arctic Design Week-tapahtuman päätösnäytös on alkamassa.

Design oli minulle upea sana, jota en koskaan ajatellut itselleni. Vuonna 2021 kaikki muuttui. Pitkä työura prosessinhoitajana päättyi Stora Enson paperitehtaalla 2020 ja tilaa oli yhtäkkiä korutaiteilijalle. Valmistuminen kultasepän ammattitutkintoon OSAO:lta tapahtui juuri samaan aikaan. Tilanteessa oli mystistä yhteensattumaa ja tämä antoi rohkeutta minulle, intohimoiselle käsityön harrastajalle, järjestää liiketoiminnan palikat oikein ja näin syntyi Sameising.

Sameising on pieni korutuoteliike Oulussa, jonka tuotevalikoimista löytyy luonnonläheisiä design hopea- ja kultakoruja niin arkeen kuin juhlaan. Yritys on kultaseppä Sanna Maria Perungan luomus, hänen pohjoisen juuret näkyvät tuotteiden muotokielessä ja tarinoissa. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan perinteisesti käsityönä sekä uudella 3d-mallinnustekniikalla. Tuotevalikoimasta löytyy uniikkeja taidekoruja sekä ajattomia korumallistoja, jotka sopivat niin naiselle kuin miehelle.

Sameising osallistui maaliskuussa Rovaniemen Business Oy sekä Rovaniemen Visit Oy yhteistyössä Fashion Model Agencyn kanssa tuottaman rovaniemeläisille suunnattuun Arctic Festival- tapahtumaan 27.3.2022. Tapahtuma toi katsojille esille suomalaista huippudesignia, lappilaisten ja suomalaissuunnittelijoiden luomuksia sekä yritysten muodin uusimpia trendejä. Lordin aukiolle oli luotu lumen ja jään ympäröimä näytös areena, jossa mukana esiintymässä oli mm. kansainvälisesti tunnustusta saanut Ida-Elina sekä tapahtuman päättävä Lordi & bilebändi. 

Arctic Festival-tapahtuman ainutlaatuisessa muotinäytöksessä, Arctic Fashion Show:ssa, oli mukana Sameising-korumallistoja. Korumallistoissa yhdistyvät suomalaiset kansantarinat Lapin luonnon uniikkeihin hetkiin. Voit löytää mystisen kuuran kuvioiman Lapin Ruusun, tuntea hiisien kuiskiman Hiidenoksan tai nähdä kaamosmetsän pimeyden vasten kuunvalon luomaa valkoista varjoa ja kokea metsän loimuavan hetken.

Kuulen kuinka musiikki rytmittää juontajan kertoman tarinan, yhdessä upeiden mallien kanssa, jotka kantavat näyttäviä koruja Sameising mallistosta omalla sisääntulolla. Taustalla näen shown screeneillä korostavan korujen yksityiskohtia Sameising tuotekuvilla. Yrityksen logon saan nähdä myös toistuvasti. Tunnen, että olen tavoittanut katsojan. Huomaan kuinka ihmiset aidosti tarkkailevat mallien tuomia uusia design tuotteita lavalle. Kylmä on unohtunut. Taide lämmittää ihmisten sieluja. Olemmeko valmiita ajattelemaan Sameising designia itsellemme?

Jokainen koru tarvitsee kantajansa, vasta siten korujen suunnittelu ja valmistus täydentyy. Muotinäytökseen osallistuminen oli osa yrityksen markkinointisuunnitelmaa, jonka tarkoitus on edistää Sameising verkkokaupan näkyvyyttä ja näin tuotteiden myyntiä. Sameising toimii pääsääntöisesti verkkokaupan kautta. Tulevaisuuden suunnitelmissa on viedä suomalaista designia myös ulkomaille. Tämä kokemus Rovaniemellä muotialan ammattilaisten sekä yleisön kanssa antoi varmuutta siihen. Lisäksi tämänhetkiset opiskelut media-alalla antavat ammattitaitoa kansainvälisen verkkokaupan perustamiseen tulevaisuudessa.

Live- yleisön lisäksi näytös striimattiin myös eri alustoille, jotka on jaettu useisiin eri kanaviin kuten Facebook, Instagram, Youtube, Kaleva Median digikanavat + Digilehti, jossa esillä yritys & verkkokauppa,Lapin Korkeakoulun digikanavissa, Fashion Model Agency digikanavissa, lisäksiyritykset saivat myös näkyvyyttä Muotoa- lehdessä. Taltiointi toimitettiin myös asiakkaille jälkimarkkinointia varten, jossa esillä mallisto, yrityksen logot yms. 

Näytös toi aidosti yhteen pohjoisen tarinat ja designtuotteet sekä ihmiset Lapin arktisessa ympäristössä. Markkinointi on pitkäjänteistä ja hidasta toimintaa, jonka tulokset näkyvät vasta pitkän ajan kuluttua. Korut näkyivät kuitenkin juuri tässä hetkessä hyvin ja näytös tavoitti isomman yleisön oikeanlaisessa tunnelmassa. Aktiivisella jälkimarkkinoinnilla voidaan korostaa tapahtuman vaikutusta ja saada suomalaiselle designille lisää näkyvyyttä tulevaisuudessa.

Tapahtuman jälkeen tyylikkäät mallit mahdollistivat lisäkuvauksia ja kertoivat myös omia ajatuksiaan koruista. Yhteistyö sujui hienosti koko tiimin kanssa. Kiitos yhteistyöstä Fashion Model Agency, Merja Kupiainen, sekä mallit Rosa Kunelius, Louis- Charles Buyck ja Paula Lampela.

Sameising tulee olemaan mukana erilaisissa tapahtumissa ja näyttelyissä myös jatkossakin, joissa luovuudelle saa antaa siivet ja näin tuoda vaikuttavampia sekä tunteita herättaviä hetkiä korujen ystäville. Sameising tullaan näkemään kesäkuun ryhmänäyttelyssä Galleria MABD:ssa.

Sameising

www.sameising.fi

instagram.com/sameising

facebook.com/Sameising

puh.0407585304

sannamariaperunka@gmail.com 

Kesäkuun ryhmänäyttely on Galleria MABD:n uusi näyttelyperinne. Näyttely esittelee oululaista nykytaidetta oululaisille ja Oulussa vieraileville kuukauden ajan. Ensimmäinen kesäkuun ryhmänäyttely järjestettiin kesällä 2021. Kesän 2022 ryhmänäyttelyssä nähdään Hanna Holopaisen, Pekka Homasen, Johanna Pétursdóttirin ja Tiina Seppälän taidetta sekä Sameising design koruja.

Näyttely on esillä Galleria MABD:ssä 1.6.-3.7.2022 välisen ajan. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Lisätietoja kesäkuun ryhmänäyttelystä ja taiteilijoista julkaistaan Galleria MABD:n kotisivuilla (MABD.fi) ja somekanavissa kevään aikana. 

Arctic Fashion Show:n korumallistot Lapin Ruusut mallina Paula Lampela sekä Hiidenoksat mallina Rosa
Kunelius.
Arctic Fashion Show:n korumallisto Metsän Loimut mallina Louis-Charles Buyck
Arctic Festival-tapahtumaa lämmitti Lordin vaikuttava esitys Lordin aukiolla Rovaniemellä.